
We weten natuurlijk allemaal dat de kledingindustrie vervuilend is. Ben jij benieuwd hoeveel en waarom de kledingindustrie vervuilend is? En hoe kan jij duurzamer met kleding omgaan? Je leest het in ons blog.
Hoe vervuilend is de kledingindustrie?
Wist je dat de kledingindustrie vervuilender is dan de lucht- scheepvaartindustrie bij elkaar?
Daarmee is de kledingindustrie één van de grootste vervuilers ter wereld. Maar hoe komt dat dan?
Het maken van kleding kost ontzettend veel grondstoffen en energie. Eén t-shirt staat bijvoorbeeld al gelijk aan 2700 liter zoet water. Daar kan dus een persoon gewoon 2,5 jaar van drinken.
Daarnaast zorgt het ook voor veel watervervuiling. Maar liefst 20% van de wereldwijde watervervuiling is afkomstig van de middelen die de kledingindustrie gebruikt zoals verf.
Ook komt er heel veel microplastic door het wassen van kleding bijvoorbeeld in het zeewater terecht.
Dit is nog maar een schijntje van wat er in de kledingindustrie afspeelt, want het kost natuurlijk ook heel veel elektriciteit en brandstoffen om de fabrieken draaiende te houden en de kleding over de hele wereld te verschepen.
Gelukkig bewegen we langzaam naar een circulaire economie toe, waar dus alledaagse dingen hergebruiken, centraal staat.
Het upcycelen van kleding?
Op dit moment wordt maar 1% van miljarden kledingstukken gerecycled. Dat is ontzettend weinig, maar je hebt ook de optie om de kleding te “upcycelen”. Bij upcycelen is het niet alleen de bedoeling om producten te hergebruiken, maar ook om er méér waarde aan te geven dan wat het oorspronkelijk was.
Je kunt bijvoorbeeld oude stoffen of gave printjes op een spijkerbroek of een spijkerjasje naaien, of te kleine kleding omtoveren tot babykleding.
Maar je kunt oude kleding ook gebruiken voor home deco artikelen zoals kussenhoezen of zelfs duurzaam inpakpapier (lees ons blog over furoshiki)
Er zijn oneindig veel mogelijkheden, maar er komt natuurlijk wel een beetje creativiteit bij kijken!
Dus wie weet wordt dit wel je volgende creatieve project.
Of gewoon simpel: Kleding repareren
Je hoeft natuurlijk niet hele kunstwerken te naaien. Er is ook een simpelere manier om duurzamer om te gaan met kleding. Is jouw lievelingsjas kapot? Gooi ‘m dan niet gelijk weg. Waarschijnlijk kan de jas met een beetje geduld en naald en draad nog prima een jaartje mee. Als je dat lastig vindt, zijn er tientallen video’s op youtube die jou hierbij kunnen helpen. Maar wij kunnen jou natuurlijk er ook bij helpen! Wil jij leren naaien? Bezoek ons naaiatelier en kom gezellig oefenen.
In de toekomst willen wij bij de ruilwinkel ook kledingreparaties gaan inzetten!
Kies vaker voor tweedehands kleding
Kleding kopen blijft natuurlijk een leuke en vaak gezellige bezigheid. Om duurzamer met kleding om te gaan hoef je dit ook niet te laten schieten. Snuffel eens rond bij tweedehands (vintage) kledingwinkels. Het is ontzettend leuk om iets “unieks” te scoren, de kleding is vaak van goede kwaliteit en je helpt de wereld er een beetje mee. Bezoek eens onze ruilwinkel, daar valt altijd wat te snuffelen en het is vooral heel gezellig.