Is de Nederlandse taal moeilijk om te leren? Wij hebben dat ons afgevraagd, en hebben het antwoord gevonden. Je leest het in ons blog, maar laten we eerst kijken naar anderen talen.

De moeilijkste talen ter wereld

Hoe moeilijk een taal is om te leren ligt aan of taal bijvoorbeeld qua spellingsregels op je moedertaal lijkt. Veel Aziatische talen zijn voor ons moeilijk om te leren, dat komt omdat ze vaak hele andere regels hebben dan die wij kennen. Mandarijn bijvoorbeeld, dit komt voornamelijk omdat dat een toontaal is.
Een toontaal maakt gebruik van verschillende toonhoogtes om woorden (en dus ook betekenissen!) te onderscheiden.

Als we naar Europa kijken is Hongaars een moeilijke taal om te leren. Hongaars lijkt namelijk op geen enkel opzicht op Nederlands en werkt dus heel anders qua woordenschat en structuur.
Naast Hongaars is Russisch ook moeilijk, maar wel een van de meest populaire talen om te leren.

De makkelijkste talen om te leren

Het zou je vast niet verbazen maar voor Nederlanders is Engels de makkelijkste taal om te leren.
Dat komt omdat we naar veel Engelstalige media kijken en luisteren. We kijken bijvoorbeeld veel films met ondertiteling. Veel landen zoals Duitsland doen dat niet, zij vertalen het naar het Duits en spreken het opnieuw in. Daardoor leren Nederlands de taal in het algemeen veel sneller.
Daarnaast lijken Engels en Nederlands veel op elkaar, omdat het allebei Germaanse talen zijn. 
Woorden zoals Koekje en Cookie lijken bijvoorbeeld veel op elkaar. Andere Germaanse talen zoals Zweeds of Noors zijn ook vrij makkelijk te leren.

Daarnaast is ook Afrikaans een makkelijke taal voor Nederlanders om te leren.
Dit komt door het koloniale verleden. In de Afrikaanse taal zitten veel Nederlandse woorden gemixt met o.a. Engelse woorden.

Is Nederlands een moeilijke taal om te leren?

Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste.
Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo’n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Je hebt ongeveer 600 uur nodig om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen.
Dat klinkt best veel, maar vergeleken met het leren van bijvoorbeeld Mandarijn of Arabisch is het een fluitje van een cent. Bij deze talen ben je namelijk makkelijk meer dan 2000 uur kwijt.


Wat de Nederlandse taal vooral moeilijk maakt is de woordvolgorde. Daarnaast zijn er ook geen duidelijke regels voor “de” en “het”. Het is gewoon zo. Misschien is het moeilijkste toch wel het uitspreken van de taal. Wij gebruiken bepaalde klanken die niet veel voorkomen in andere talen zoals “eu” en “ui”.  
Wat de Nederlandse taal wel weer wat makkelijker maakt is dat wij geen gebruik maken van bijvoorbeeld Duitse naamvallen of Spaanse werkwoordvormen.

Wil jij of ken je iemand die graag beter de Nederlandse taal wil leren spreken of schrijven?
Wij helpen je graag met oefenen.

Lees onze laatste blogberichten

Krijg jij vaak zelfgemaakte cadeautjes? Van kinderen misschien […]
Wist je dat creativiteit een term is die […]
Is de Nederlandse taal moeilijk om te leren? […]