Blog over wat slow fashion is en tips

Ben jij al bekend met Slow Fashion?  Deze term ga je waarschijnlijk steeds vaker horen. In dit blog vertellen we alles wat je moet weten over deze nieuwe trend. Ook vertellen we hoe jij makkelijk duurzamer met kleding kan omgaan hierdoor.

Wat is het?

Slow Fashion is letterlijk het tegenovergestelde van Fast Fashion. Waar Fast Fashion de focus legt op zo goedkoop mogelijk, gaat het hier om het zo lang mogelijk dragen. Je helpt het milieu enorm als je kleding langer draagt, want de kledingindustrie is namelijk een van de vervuilendste industrieën van de wereld.  Dat is ook de reden dat Slow Fashion in het leven is geroepen.

Verdwijnt Fast Fashion helemaal?

Voorlopig helaas niet. Sterker nog, de waarde van de fast fashion industrie stijgt elk jaar. In 2027 zou het een een recordwaarde van 60 miljard dollar bereiken. Verandering gaat langzaam, de transitie naar slow fashion versnelt alleen maar als een grote groepen mensen minder vaak fast fashion kleding koopt.

Waar kan je het aan herkennen?

De belangrijkste factor van slow fashion is kwaliteit.  Het is natuurlijk gemaakt om langer mee te gaan, dus de materialen moet daar dus ook geschikt voor zijn.  Daarnaast heb je natuurlijk ook met trends te maken. De trends van fast fashion veranderen zo snel, dat als je echt een trendy kledingkast wil, dat je alle kleding van vorige zomer wel mag weggooien. Dus hoe gaat slow fashion daar mee om? Echte slow fashion merken ontwerpen vaak tijdloze kleding, vaak zijn de ontwerpen ook minimalistisch.  Daarnaast besteden zij meer aandacht aan een duurzame en eerlijke productie.

Overstappen naar Slow Fashion, hoe doe je dat?

  • Verliefd zijn op kledingstukken
    Dit is een tip voor iedereen. Je hoeft natuurlijk niet meteen over te stappen naar deze duurzame merken. Als jij helemaal verliefd bent op iets wat je in de winkel tegenkomt, is de kans dat je het langer blijft dragen ook veel groter.
  • Besef dat je Slow fashion niet in grote winkelstraten gaat tegenkomen.
    Grote kledingmerken hebben steeds vaker een duurzame collectie. Natuurlijk is dat goed, maar het weegt niet op tegen de veel grotere berg goedkope kleding die zij produceren.

  • Kijk goed naar het materiaal
    Kijk in de winkel al naar kwaliteit, zo kun je naar de naden kijken en naar de materialen waar het stof is van gemaakt.

Je kunt kleding natuurlijk ook een langer leven geven door te kopen of te doneren bij tweedehands en vintagewinkels. Door onze ruilwinkel bijvoorbeeld, hierdoor gaat kleding veel langer mee en maak je mensen blij met de kleding die jij niet meer draagt.

Lees onze laatste blogberichten

Krijg jij vaak zelfgemaakte cadeautjes? Van kinderen misschien […]
Wist je dat creativiteit een term is die […]
Is de Nederlandse taal moeilijk om te leren? […]