Krijg jij vaak zelfgemaakte cadeautjes? Van kinderen misschien wel, maar krijg jij ze ook van vrienden, familie of collega’s? Die kans is waarschijnlijk een stuk kleiner! Maar waarom eigenlijk? Cadeautjes die we zelf maken worden meer gewaardeerd en het is ook nog leuk om te doen. In dit blog lees je alles over dit soort cadeautjes en geven we je tips voor makkelijke cadeautjes die je zelf kan maken.

Het is niet beschamend om en zelfgemaakt cadeautje te geven.

Vaak denken mensen dat het beschamend is om een zelfgemaakt cadeautje te geven, of zijn bang dat het niet goed genoeg is. Dat is dus nergens voor nodig! De kracht van een zelfgemaakt cadeautje zit niet in de nuttigheid, mooiheid (het is natuurlijk wel mooi meegenomen als het een mooi cadeau is) of hoeveel geld er in is gestopt, maar om de tijd en de persoonlijke aandacht die het verbeeldt.

Cadeautjes die we zelf maken worden meer gewaardeerd.

Helaas is er weinig wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp gedaan, maar over het algemeen worden zelfgemaakte cadeautjes meer gewaardeerd dan cadeautjes die we in de winkel kopen, dit zijn namelijk waarden die wij als mens belangrijk vinden Het heeft natuurlijk ook een beetje te maken met persoonlijke smaak en verwachtingen.
Het is niet zo gek dat dit de voorkeur heeft, we worden immers overspoeld met spullen die gemaakt zijn door massaproductie. Een handgemaakt cadeautje is dus echt uniek, niemand anders heeft precies dezelfde versie, ook al is het cadeautje meerdere malen gemaakt.
Daarnaast zijn zelfgemaakte cadeautjes persoonlijker dan dat je ze in de winkel kunt vinden, jij weet wat diegene écht leuk vindt en wat bij hem past, dit kun je dus verwerken in het cadeautje.

De kans dat een zelfgemaakt cadeautje langer bewaard wordt is ook een stuk groter. We zien over het algemeen de tijd en aandacht die in het cadeau is gestopt, hierdoor heeft het een grotere emotionele waarden, en zijn we dus minder geneigd om het weg te gooien.

Superleuk hoor, maar ik heb helemaal geen tijd om zelf cadeautjes te maken.

Zelf cadeautjes maken kost natuurlijk wel wat meer tijd en vergt wat creativiteit. Goed nieuws, je hoeft geen kunstenaar te zijn of zeeën van tijd op handen te hebben.  Er zijn talloze makkelijke cadeau ideeën die niet zo veel tijd kosten. We hebben wat ideeën op een rij gezet:

  • Handgemaakte kaarten, je kunt zelf makkelijk kaarten maken met bijvoorbeeld gekleurd papier, stickers, stiften of zelfs collagetechnieken. Het voordeel van een kaart is dat het extra persoonlijk is door de inhoud.
  • Zelfgemaakte plantenpotten, met behulp van een terracotta plantenpot en verf kun je al snel een heel leuk cadeau maken. Gebruik bijvoorbeeld felle kleuren of schrijf een persoonlijke quote op de pot.
  • Versier canvastassen, canvastassen zijn nu helemaal in! Je kunt een kale canvastas omtoveren tot een mooie persoonlijke tas. Je kunt bijvoorbeeld textiefverf en -markers gebruiken, maar je kunt er ook iets moois op naaien.

Zit jij al vol met cadeau ideeën voor vrienden en familie? Je kunt deze inspiratie goed gebruiken tijdens het naai- en vrouwenatelier!

Lees onze laatste blogberichten

Krijg jij vaak zelfgemaakte cadeautjes? Van kinderen misschien […]
Wist je dat creativiteit een term is die […]
Is de Nederlandse taal moeilijk om te leren? […]