Wist je dat creativiteit een term is die nog niet zo lang bestaat? En dan zou je vast denken: En schilders zoals Vincent van Gogh dan? Die waren ook creatief. Ja zeker, alleen werden deze kunstenaars niet gezien als creatief toen zij nog leefden. In dit blog leggen we uit wat deze vage term precies inhoudt.

Creativiteit is een nieuw begrip

Vroeger bestond “creativiteit” of “creatief zijn” niet. Kunstenaars zoals Leonardo Da Vinci werden niet gezien als creatief, want die term bestond niet. Mensen dachten vroeger dat als je een meesterwerk had gemaakt dan had je die inspiratie van God gekregen. Kunst werd gezien als uitvinding, het was eerder een imitatie van de natuur dan kunst zoals wij het kennen.  De verschuiving van “Ik heb de inspiratie van God gekregen” naar “Ik heb een geniaal idee” vindt plaats in de Verlichtingsstroom. Met de komst van de  Verlichtingsstroom is individualiteit, verbeelding en intelligentie belangrijker Met de komst van de Verlichting zijn waarden zoals individualiteit, verbeelding en intelligentie belangrijk geworden in de Westerse wereld.

De term creativiteit kwam in 1920 in opkomst. Dat is dus ongeveer 100 jaar, niet zo lang dus. Begin 20e eeuw was psychologie in opkomst, ook dit is een term die nog niet zo lang bestaat.  Psychologie heeft alles te maken met persoonlijkheden en vaardigheden. Vanuit de ontdekking van psychologie is er meer aandacht gekomen voor hetgeen wat wij nu creativiteit noemen. Door de verlichtingsstroom- en de talloze uitvindingen die het met zich meebracht-, hechten wij veel waarde aan creativiteit in de samenleving.

Je kunt beter worden in creatief denken

Vaak denken mensen dat creativiteit niet te leren valt. Dat kan dus wel. Je kunt er net zoals hardlopen of gitaar spelen beter in worden. Het is namelijk gewoon een vaardigheid en geen aangeboren iets. Hoe vaker je creatief bezig bent, hoe beter je er in wordt. Als je creatief zijn actief wilt oefenen, kun je dat het best doen door het in te plannen. Oftewel je zegt tegen jezelf: “op die dag en die tijd, probeer ik mijn creativiteit de vrije gang te laten gaan.”

Wil jij ook beter worden in creatief denken, of gewoon lekker aan de slag gaan met creatieve projecten zoals handwerken. Bezoek eens ons vrouwenatelier, een plek waar creativiteit en gezelligheid samenkomen.

Bron

Lees onze laatste blogberichten

Krijg jij vaak zelfgemaakte cadeautjes? Van kinderen misschien […]
Wist je dat creativiteit een term is die […]
Is de Nederlandse taal moeilijk om te leren? […]